Poštový pozdrav k Vianociam má 165 rokov

16.12.2006 Celý región

Prvé blahoprajné lístky k Vianociam, predchodcovia dnešných obľúbených pohľadníc, sa objavili v roku 1841 v Škótsku. Zdobil ich nápis \"Príjemné sviatky\" a po...
Prvé blahoprajné lístky k Vianociam, predchodcovia dnešných obľúbených pohľadníc, sa objavili v roku 1841 v Škótsku. Zdobil ich nápis \"Príjemné sviatky\" a pochádzali z tlačiarne Charlesa Drummonda v Edinburgu.

Pozdravy sa posielali v zalepených obálkach. Myšlienku rozvinul obchodník Henry Cole z Londýna, ktorému sa nechcelo vypisovať zákazníkom a partnerom dlhé vianočné blahoprajné listy, a tak požiadal priateľa maliara Johna Caliicota Hersleya, aby mu namaľoval obrázok k Vianociam. Ten dal vytlačiť na papier a v prizdobených obálkach posielal priateľom. Táto pošta sa stala hitom Vianoc 1843. Zvyk posielať k Vianociam pohľadnice čoskoro prenikol do Ruska, Francúzska, Nemecka a ďalších krajín. V druhej polovici 19. storočia sa pohľadnice posielali často vyzdobené korálkami, kúskami pestrofarebných tkanín, perím, sklenenými črepinkami a podobne. K zasneženým krajinkám, chalúpkam a vyzdobeným vianočným stromčekom pribudli neskôr duchovné a kresťanské motívy, betlehemy, jasličky, vyobrazenia anjelov, malého Ježiša v náručí Panny Márie a podobne. Na území Slovenska sa ešte okolo roku 1900 predávali pohľadnice s textom v nemčine a v maďarčine. Po roku 1918 ich nahradili vianočné pozdravy s českými a slovenskými nápismi, ktoré si získali veľkú obľubu verejnosti a vyhľadávali ich aj zberatelia.
(TASR)
 

Vyberte región